Kleine Ondernemersregeling verandert

geplaatst in: Belasting | 0

Kleine Ondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 wordt de kleine ondernemersregeling aangepast. Is jouw omzet dan € 20.000,- of lager, dan kun je misschien gebruik maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR). Je krijgt daarmee een vrijstelling van je BTW-plicht.

Voor wie geldt de nieuwe kleine ondernemersregeling

Je kunt meedoen aan de nieuwe KOR als je aan onderstaande voorwaarden voldoet:

  1. Je bent btw-ondernemer
  2. Je bent als ondernemer in Nederland gevestigd
  3. Je omzet per kalenderjaar is niet hoger dan € 20.000,-

Wie mogen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling deelnemen

De nieuwe KOR geldt niet alleen voor natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen. Ook als je een BV, stichting of vereniging hebt kun je van de nieuwe KOR gebruik maken.

Check zelf of je mee kunt doen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling

De belastingdienst heeft een hulpmiddel op de site staan die je kan helpen als je twijfelt of de nieuwe KOR voor jou van toepassing is. Zo geeft het antwoord op de vraag welke omzet je mee moet tellen. Kijk op www.belastingdienst.nl

Wel op niet van de nieuwe KOR gebruik maken

De keuze of je wel of niet van de nieuwe KOR gebruik maakt is aan jou. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het helemaal niet gunstig is om je hiervoor aan te melden. Hier een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden bij je keuze:

  • Je kunt geen btw meer aftrekken of terugvragen over je inkopen.
  • Je doet mee voor een periode van ten minste 3 jaar of tot je omzet boven de € 20.000,- uit komt in één kalender jaar.
  • Wanneer je je afmeld voor de nieuwe KOR, kun je 3 jaar lang niet meer gebruik maken van de nieuwe KOR.
  • Je doet geen btw-aangifte meer, behalve in sommige gevallen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het op tijd doen van je aangifte (zie www.belastingdienst.nl)
  • Je hebt minder administratieve verplichtingen
  • Je hebt geen facturatie plicht. Factureer je wel, dan moet je op de factuur vermelden dat een vrijstelling van toepassing is.
  • Je trekt geen btw af over zakelijke investeringen. In sommige gevallen moet de btw worden herzien (zie www.belastingdienst.nl)

Daarnaast is er de overweging of het financieel aantrekkelijk is om van de nieuwe KOR gebruik te maken. Heb je bijvoorbeeld hoofdzakelijk particuliere klanten en weinig inkoop, dan kan de nieuwe KOR een voordeel zijn. Omdat je de dienst voor een lager bedrag kan aanbieden. Maar zijn je verkopen tegen het lage btw- tarief en je inkopen tegen het hoge btw-tarief dan kan het zijn dat de nieuwe KOR helemaal niet gunstig voor je is. Kijk daarom eerst goed naar je situatie en overleg eventueel met je boekhouder of adviseur.

Wil je per 1 januari 2020 gebruik maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling, meld je dan voor 20 november 2019 aan met het formulier op de site van de belastingdienst.