update lettering text on black background

Alweer een software update!

gepubliceerd in Automatisering

Je wilt even snel wat doen op de computer en je krijgt een pop-up dat er een software update klaar staat om te installeren. Je denkt, ‘nu even niet’ en klikt het weg. Maar was dat wel een verstandige keuze? Ik zal niet ontkennen dat updates altijd ongelegen komen, je bent niet voor niets achter je computer gaan zitten. Toch is het belangrijk om ze wel even uit te voeren en hier niet mee te wachten.

Waarom is updaten zo belangrijk?

Met updates zorg je ervoor dat je IT-systemen gebruik maken van de meest actuele en veiligste versie van je software. Denk bijvoorbeeld aan het besturingssysteem van je computer, laptop, tablet, router, smartphone of andere slimme apparaten. Maar ook je mailprogramma, calculatie/offerte programma, webbrowser of je website. Het geldt kortom voor alle apparaten en programma’s die in verbinding staan met het internet.

In oude software zitten vaak zwakke plekken die hackers kunnen gebruiken om een digitale aanval uit te voeren. Leveranciers geven geen updates meer voor zwaar verouderde software en bieden hiervoor ook geen ondersteuning meer aan. Het komt echter nog steeds voor dat bedrijven werken met een Windows 7 computer of een Windows Server 2003 waarvan bekend is dat deze niet langer veilig zijn en kwetsbaarheden bevatten. Het risico is dat je dan voor cybercriminelen een gemakkelijk doelwit bent. Je loopt het risico dat je data wordt gestolen of dat men op zoek gaat naar financiële informatie. Ook is het mogelijk dat je bestanden worden versleuteld en hiervoor losgeld wordt geëist.

Het meeste risico loop je bij systemen die continu zijn verbonden met het internet, zoals bijvoorbeeld een website, slimme apparaten, je router of server. Vanuit de hele wereld schieten cybercriminelen met hagel op dit soort systemen in de hoop dat ze ergens binnen kunnen komen via een kwetsbaarheid in de software.

Is een software update altijd dringend?

Je kunt onderscheid maken in twee soorten updates. Er zijn functionaliteitsupdates die er voor zorgen dat je software beter werkt, er mooier uit ziet of stabieler wordt. Deze updates zijn niet dringend en kun je best op een later moment uitvoeren.

Anders is dat met beveiligingsupdates of security patches, deze zijn wel dringend. Dit type updates repareert kwetsbaarheden in je software, dus stel deze updates niet uit.

Tips om je systemen up-to-date te houden

Tegenwoordig worden veel software updates automatisch achter de schermen uitgevoerd en merk je daar als gebruiker weinig van. In andere gevallen krijg je het bekende pop-up scherm en wordt je gevraagd de update uit te voeren. Het is hierbij wel van belang dat je even goed kijkt naar de bron van deze melding. Vertrouw je dit niet, klik dan niet op updaten.

  • Plan wekelijks een moment in om updates voor je verschillende software producten in.
  • Begin bij de systemen die continu met internet zijn verbonden
  • Check vervolgens de systemen die regelmatig met het internet contact maken. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, mailprogramma en webbrowser
  • Overweeg oude systemen te vervangen voor modernere systemen die wel worden ondersteund door leveranciers met updates en service
  • Stel waar mogelijk de optie automatisch updaten in
  • Kies voor cloud oplossingen. De verantwoordelijkheid voor het updaten ligt dan bij de leverancier van de software. Je heb hier zelf geen omkijken naar en werkt altijd in de nieuwste veiligste versie van de software.
  • Met het regelmatig opnieuw opstarten van je IT-systemen kun je checken of alle updates goed geïnstalleerd zijn. Dus niet alleen je computer, maar ook je smartphone, router, server, etc.

Kortom: Voer een software update meteen uit, dan ben je er vanaf.

Wil je meer informatie over dit onderwerp, kijk dan op de site van de Kamer van Koophandel Cybersecurity (kvk.nl)

Bron: Kamer van Koophandel